SAOB
Svenska Akademiens ordbok
publicerad: 1942  
MALD mal4d, r. l. m. l. f.; best. -en; l. MALDER mal4der, r. l. m. l. f.; best. -n.
Ordformer
(mald 18331896 (: maldbröd). malder 1779)
Etymologi
[sv. dial. malder, m. (Dalarna, Finl.), mälder, m. (Hälsingl.); sidoform till MÄLD]
(i vissa trakter, bygdemålsfärgat) säd blandad med agnar. Bröd bakas mäst af så kallad malder, som är bland af Korn och agnar. Hülphers Norrl. 4: 184 (1779). Læstadius 2Journ. 256 (1833).
Ssg: MALD-BRÖD. [sv. dial. (Dalarna) malderbröd; jfr mnt. malderbrōt, grovt bröd] (i vissa trakter, bygdemålsfärgat) bakat av säd blandad med agnar. Man kan lätt föreställa sig att maldbröd icke kan vara för rart, men det har likväl ett betydligt företräde framför barkbröd. Læstadius 2Journ. 257 (1833). Hemberg ObanStig. 126 (1896).
Spoiler title
Spoiler content