SAOB
Svenska Akademiens ordbok
publicerad: 1959  
ROSKÄLING l. ROSKILLING, r. l. m.; best. -en; pl. -ar.
Ordformer
(roskilling 17781847. roskäling 17781857. råskilling 1739)
Etymologi
[av nor. dial. råskjæling; jfr nor. dial. råskjær(ing), råskjæl; av fnor. ráskerð(ing), av rá, stång (se RÅ, sbst.), o. en avledn. av skarð, skåra, inskärning m. m. (jfr skerða, göra skåra i, minska m. m.), till samma rot som föreligger i SKÄRA, v. — Jfr ROTSKÄR]
(†) rotskär (särsk. av gråsej); äv. om fiskart(er) varav rotskär beredes. Gräntze-Tullen på Långor, Råckor och Råskilling. PH 2: 1403 (1739). En variation (av gråsidor) kallas Roskilling eller Roskäling, som har gulaktigt skinn, och smakar likt stockfisk, till hvilket slägte han ock af mången förmodas höra. UpprFiskaren 18 (1847). Cederström Fiskodl. 258 (1857).
Spoiler title
Spoiler content