SAOB
Svenska Akademiens ordbok
publicerad: 2021  
WOK wωk4 l. v-, r.; best. -en; pl. -ar.
Etymologi
[jfr eng., wok; av kines. wok, gryta, panna]
om (vid o.) skålformad metallstekpanna med tunn botten avsedd för snabb tillagning av ngt (uppskuret l. strimlat); äv. om rätt som tillagas l. har tillagats i sådan stekpanna. Kinesisk wok för el- eller gasspis 169:-. SDS 7/12 1982, s. 9. Servera woken het med kokt ris, isbergssallat och en färsk frukt som avslutning. ICAKurir. 1994, nr 39, s. 14. Den tunna metallen i woken går snabbt att hetta upp och ger god värmeöverföring. Winbladh NSkafferi 14 (2007). Värm en wok eller en stekpanna. Lägg i kycklingen och bryn i någon minut. Davidsson Hälsokokb. 191 (2009).
Ssgr: WOK-GRÖNSAK~02 l. ~20. grönsak som tillagas l. är avsedd l. lämplig att tillaga i wok; särsk. om färdigskuren o. djupfryst sådan grönsak; i sht i pl. Indonesisk gryta med wokgrönsaker. DN 20/9 1991, s. D4. Använd wokgrönsaker – allt i en påse – och gör rätter med, eller använd dem som ett tillbehör till maten. Davidsson Hälsokokb. 106 (2009).
-PANNA. jfr panna, sbst.1 1. GbgP 26/4 1979, s. 35. Hetta upp wokpannan väl med olja. Expressen 12/10 1989, s. 32.
Avledn.: WOKA, -ning. tillaga (mat) i wok; i sht i p. pf.; ngn gg äv. i opers. pass. Woka grönsakerna snabbt. En wokad rätt är inget att varmhålla. Då mjuknar allt. Det ska vara krispigt, gott och nylagat. ICAKurir. 1990, nr 10, s. 58. I Asien, där det wokas över enormt kraftiga lågor är woken idealisk. Winbladh NSkafferi 14 (2007).
Spoiler title
Spoiler content