Nyheter
21-09-30
Fem nya bokstäver i SAOB!
Nu har samtliga ord på W, X, Y, Z och Å publicerats, tillsammans med de sista orden på V.
21-05-18
Ny upplaga av Svensk ordbok utgiven av Svenska Akademien (SO)
Från och med 2021-05-18 har vi uppdaterat webbplatsen Svenska.se med den andra upplagan av Svensk ordbok utgiven av Svenska Akademien (SO).
Den andra upplagan av SO är en helt digital produkt, som är tillgänglig genom appar för både iOS och Android liksom på denna webbplats. Mer information om SO finns på SO:s hemsida. Jämfört med den första upplagan från 2009 är den andra upplagan av SO en mer renodlat deskriptiv ordbok, och den syftar till att beskriva en central del av det samtida svenska ordförrådet.
Den andra upplagan av SO innehåller närmare 65 000 uppslagsord. Ett antal nya uppslagsord har tillkommit. Exempel är agil, barnfri, elcykel, filterbubbla, gaddning, hemmasittare, höstig, köttfri, lyocell, mem/meme, mående, nätläkare, ortorexi, plantbaserad, preppa, responsiv, topsa, utsläppsgård, viral, vobba, wow, xerofil, ålderism, äggdonator och överäta.
Jämfört med den första upplagan har ett antal uppslagsord utmönstrats. Några exempel är blodsvettning, flattera, frökenspel, förtroendechocka, laboratris, tjuvspråk, trasgrann och äggpunkterare.
En rad nya huvudbetydelser har lagts till i andra upplagan av SO, bland annat ”väderfenomen som orsakar (stråk av) kraftigt snöoväder” till uppslagsordet snökanon. Många definitioner till uppslagsord har också uppdaterats. Ett exempel är svärdotter. Ordets betydelse anges nu som ”kvinna som är partner till någons vuxna barn”, medan betydelsen i den första upplagan angavs som ”(någons) sons hustru”.
I den andra upplagan av SO används länkar i definitioner av uppslagsord mer än tidigare. I till exempel artikeln om uppslagsordet hypokondriker lyder betydelsebeskrivningen ”person som lider av hypokondri”, och ordet hypokondri är en länk till detta uppslagsord.
Vidare har många kommentarer om stil och bruklighet hos uppslagsord reviderats. Som exempel har uppslagsordet invalid försetts med kommentaren ”något ålderdomligt”. Också en mängd språkexempel har moderniserats.
I den andra upplagan av SO ges mer information om kollokationer än i den första. Kännetecknande för sådana är bland annat att de utgörs av ord som ofta återkommer tillsammans. Om man förstår de enskilda orden, är kollokationer ofta lätta att förstå. Däremot kan de vara svårare att producera, särskilt för personer som lär sig ett språk. Exempel på kollokationer finns i artikeln om uppslagsordet argument. Där ingår fraserna goda argument, sakliga argument, hållbara argument, tungt vägande argument, framföra ett argument och vässa sina argument.
Slutligen ger den andra upplagan av ordboken av SO mer information om konstruktioner än den första. Sådan information gäller bland annat vilka typer av objekt som ett visst verb konstrueras med. Ett exempel är uppslagsordet tillrättavisa. I ordboken sägs att ordet, utöver ett personsubjekt, måste ha ett objekt som betecknar en person: någon tillrättavisar någon. Vissa konstruktionsuppgifter är mer komplexa än i detta exempel. Då visas först en kortfattad version, som kan expanderas. Information om konstruktioner gäller också vilka prepositioner m.m. som hör till verb, adjektiv och substantiv. Uppgifterna lita på någon, stolt över någon och kusin till någon ges i artiklarna om uppslagsorden lita, stolt och kusin.
Olika visningslägen för SAOL, SO och SAOB
När du är på webbplatsens startsida och söker på ett ord, visas svaren på din sökning i tre spalter: en för SAOL, en för SO och en för SAOB. Därefter kan du fortsätta att söka i alla tre verken samtidigt eller i ett av verken. Det senare gör du genom att klicka på en länk till respektive verk längst ner i den aktuella ordboksartikeln.
Om du befinner dig i en artikel i ett av verken, t.ex. SAOL, kan du också ta del av andra uppslagsord i närheten av uppslagsordet i just detta verk.
I detta visningsläge kan du nu söka vidare på tre sätt. Den första möjligheten innebär att du fortsätter att söka i t.ex. enbart SAOL. Den andra möjligheten innebär att du växlar från den aktuella artikeln i SAOL till motsvarande artiklar i SO och SAOB. Detta gör du genom att klicka på någon av de tre flikarna med förkortningar för verken strax ovanför artiklarna. Den tredje möjligheten innebär att du kan gå tillbaka till sidan med den aktuella artikeln i SAOL, SO och SAOB. Detta gör du genom att klicka på knappen ”Till alla ordböcker”.