SAOB
Svenska Akademiens ordbok
publicerad: 1925  
FLOTTYR floty4r, r. (m. Kindblad (1871), Sundén 1: 408 (1886); f. Björkman (1889), Lundell) ((†) n. Larsen (1884)); best. -en, äv. -n; pl. (i bet. olika slag av flottyr) -er.
Ordformer
(förr ofta skrivet flo(t)tur)
Etymologi
[till FLOTT, sbst.2, gm påvärkan av fr. friture, smält smör, olja l. ister till stekning]
i sht kok. fett särskilt avsett att steka i (ofta bestående av klarat buljongsfett blandat med litet smör, l. klarad oxtalg blandad med svinister). Renad flottyr. Stekning i flottyr. Fisken är färdig att läggas i den kokande flottyren. Bakvärk som gräddas i flottyr. Färsk Strömming, stekt i flotur. Nordström Matlagn. 19 (1822). En god flottyr kan erhållas af diverse feta ämnen. Hagdahl Kok. 423 (1879).
Ssgr (i sht kok.): FLOTTYR-KRUKA. för förvaring av flottyr avsedd l. använd kruka. —
-SMAK. HemKokb. 388 (1903).
Spoiler title
Spoiler content