SAOB
Svenska Akademiens ordbok
publicerad: 1945  
MUSSERA muse4ra, i Sveal. äv. -e3ra2, v. -ade. vbalsbst. -ANDE, -ING.
Ordformer
(mouss- 1763 osv. mus- 1745. muss- 1828 osv.)
Etymologi
[jfr d. moussere, t. mussieren; av fr. mousser, till mousse, skum, av omtvistat urspr.]
(i fackspr.)
1) om dryck: avgiva små bubblor av kolsyra, bornera, pärla; äv. med tanke på därvid uppstående ytföreteelser: fradga (sig), skumma, frusa; särsk. i uttr. musserande vin. Tersmeden Mem. 4: 178 (1763). Musserande porter. Berzelius Kemi 5: 970 (1828). Franska mousserande viner. SvD(A) 1934, nr 192, s. 8. jfr (†): Franskt win .. Muserat dito. HovförtärSthm 1745 B, s. 570. särsk. allmännare. Syrgasblåsorna åstadkomma liflig musserande rörelse (i syrgasbadet). 2NF 27: 1467 (1918).
2) göra att ngt musserar (i bet. 1), inpressa kolsyra i (ngt). Konstgjord mussering. 3NF 14: 487 (1931).
Spoiler title
Spoiler content