SAOB
Svenska Akademiens ordbok
publicerad: 1956  
RAFFINOS raf1inå4s, r.; best. -en.
Etymologi
[jfr t. o. eng. raffinose; av fr. raffinose, bildat till raffiner (se RAFFINERA) med den i namn på kolhydrat vanliga ändelsen -os (jfr GLYKOS) o. tidigast använt av den franske kemisten D. Loiseau 1876; sockerarten anträffades tidigast vid försök att framställa raffinerat socker ur melass]
kem. (bl. a. i sockerbetor förekommande) sockerart (trisackarid) som är uppbyggd av de tre enkla sockerarterna glykos, fruktos o. galaktos (dvs. en jämte glykos i mjölksocker ingående enkel sockerart) o. vars molekyler innehålla 18 atomer kol, 32 atomer väte o. 16 atomer syre jämte kristallvatten. Hjelt o. Aschan 420 (1893). Smith OrgKemi 160 (1938).
Spoiler title
Spoiler content