publicerad: 1959
ROB rå4b, äv. rob4, sbst.2, äv. ROOB rå4b, äv. rωå4b (rωå´b 2NF), r. l. m.; best. -en; pl. -er.
Ordformer
(rob 1748—1951. robb 1920. roob 1846—1951)
Etymologi
[jfr t. rob, roob, eng. o. fr. rob; av arab. robb, rubb; jfr pers. robb, rubb]
(numera knappast br.) mos av frukt l. bär (erhållet gm kokning); särsk. (farm.): till tunt mos l. tjock saft inkokad fruktsaft (med l. utan tillsats av socker). Hvartil .. (havtorn) tjenar i hushåldningen vidare, än af bären göra Rob, som Finnarne bruka at dermed ge färsk fisk god smak vet jag icke. Dahlman Humleg. 57 (1748). En egen afdelning af roberna bilda de jernhaltiga fruktextrakterna. Nyblæus Pharm. 376 (1846). Wernstedt (1951).
SAOB
Spoiler title
Spoiler content