SAOB
Svenska Akademiens ordbok
tryckår: 1959  
ROB 4b, äv. rob4, sbst.2, äv. ROOB 4b, äv. rωå4b (rωå´b 2NF), r. l. m.; best. -en; pl. -er.
Ordformer
(rob 17481951. robb 1920. roob 18461951)
Etymologi
[jfr t. rob, roob, eng. o. fr. rob; av arab. robb, rubb; jfr pers. robb, rubb]
(numera knappast br.) mos av frukt l. bär (erhållet gm kokning); särsk. (farm.): till tunt mos l. tjock saft inkokad fruktsaft (med l. utan tillsats av socker). Hvartil .. (havtorn) tjenar i hushåldningen vidare, än af bären göra Rob, som Finnarne bruka at dermed ge färsk fisk god smak vet jag icke. Dahlman Humleg. 57 (1748). En egen afdelning af roberna bilda de jernhaltiga fruktextrakterna. Nyblæus Pharm. 376 (1846). Wernstedt (1951).
Spoiler title
Spoiler content