publicerad: 1959
ROSKÄLING l. ROSKILLING, r. l. m.; best. -en; pl. -ar.
Ordformer
(roskilling 1778—1847. roskäling 1778—1857. råskilling 1739)
Etymologi
[av nor. dial. råskjæling; jfr nor. dial. råskjær(ing), råskjæl; av fnor. ráskerð(ing), av rá, stång (se RÅ, sbst.), o. en avledn. av skarð, skåra, inskärning m. m. (jfr skerða, göra skåra i, minska m. m.), till samma rot som föreligger i SKÄRA, v. — Jfr ROTSKÄR]
(†) rotskär (särsk. av gråsej); äv. om fiskart(er) varav rotskär beredes. Gräntze-Tullen på Långor, Råckor och Råskilling. PH 2: 1403 (1739). En variation (av gråsidor) kallas Roskilling eller Roskäling, som har gulaktigt skinn, och smakar likt stockfisk, till hvilket slägte han ock af mången förmodas höra. UpprFiskaren 18 (1847). Cederström Fiskodl. 258 (1857).
SAOB
Spoiler title
Spoiler content