publicerad: 1962
RÖMME röm3e2, sbst.1, r. l. m.; best. -en.
Ordformer
(råme c. 1836. röme- i ssg 1846 (: römegröt). römme 1721 osv.)
Etymologi
[sv. dial. römme, röömm, raamm, råm; jfr nor. römme, nor. dial. rjome, rjöme, fnor. rjúmi (i ssgn rjúmarauðr, röd som grädde, anträffat bl. ss. binamn), nyisl. rjómi; i avljudsförh. till mlt. rōm(e) (lt. rōm), mnl. o. holl. room, mht. roum (t. rahm), feng. rēam (eng. ream); till ett germ. reum-, raum-, av omstritt urspr. — Jfr RAMMTRÅG]
(i vissa trakter, bygdemålsfärgat) grädde. Grädda (som i England och Holland kallas Room, i Värmeland Römme och Flöter). Lindestolpe Skörb. 42 (1721). Keyland Allmogekost 1: 57 (1919).
Ssg: RÖM-, äv. (numera mindre br.) RÖMME-GRÖT. (röm- 1780 osv. römme- 1846) (i vissa trakter, bygdemålsfärgat) gröt tillredd av grädde o. (vete)mjöl (avsedd att ätas ss. särskild rätt med l. utan mjölk l. ss. tillbehör till fiskrätt o. d.). Fischerström 2: 491 (1780). Hemfiskad laxöring med hemodlad mandelpotatis och hemkokt römgröt. Vi 1948, nr 10, s. 4.
SAOB
Spoiler title
Spoiler content