publicerad: 1935
KAJENN kajän4, r. l. m.; best. -en, vard. (utom i södra Sv.) äv. =.
Ordformer
(cayenn (kay-) c. 1870 (: cayennpeppar)—1910 (: kayennpeppar). cayenne c. 1795 (: Cayenne-Peppar)—1927 (: Cayennesås). kajenn 1857 osv.)
Etymologi
[jfr eng. o. fr. cayenne; troligen ytterst från ngt sydamerikanskt indianspr. (jfr tupi-guarani kýynha, quiynha) med folketymologisk anslutning till stads- o. önamnet Cayenne, delvis trol. äv. ellips av KAJENN-PEPPAR]
(i sht kok.) kajennpeppar. Gosselman SNAmer. 2: 121 (1833). Det var kajenn .. (i soppan), så att det sved på tungan. Wetterbergh SamhKärna 1: 202 (1857). Högstedt KokB 41 (1920).
Ssgr (i allm. kok.): KAJENN-PEPPAR. [jfr t. kayennepfeffer, eng. cayenne pepper, fr. poivre de cayenne, nylat. piper cayennensis]
1) de ss. krydda använda, torkade frukterna av olika i Sydamerika o. Västindien hemmahörande, numera äv. i södra Europa odlade, till släktet Capsicum Lin. hörande växter, i främsta rummet Capsicum frutescens Lin. o. Capsicum baccatum Lin., äv. Capsicum annuum Lin.; kajenn, spansk peppar. Fischerström 4: 321 (c. 1795). Cayennpeppar, vanligen kallad Spansk Peppar .. är frukten af Capsicum annuum L. Fries Ordb. 93 (c. 1870). Selling Varuk. 93 (1921).
2) bot. om till släktet Capsicum Lin. hörande växter varav kajennpeppar (i bet. 1) erhålles. Areschoug Düben 20 (1870; om Capsicum frutescens Lin.). Auerbach (1908; om Capsicum annuum Lin.). —
-TINKTUR. (i sht förr) av kajennpeppar beredt extrakt (”tinktur”) som användes till smaksättning av soppor. Hagdahl Kok. 252 (1879).
SAOB
Spoiler title
Spoiler content