SAOB
Svenska Akademiens ordbok
publicerad: 1953  
PICKELS pi4kels l. PICKLES pik4els, äv. med mer l. mindre eng. uttal, r.; best. -en. Anm. I följande språkpr. har ordet plural anv. Ditt kostliga the och dina Pickles. Bremer Brev 1: 391 (1836; om eng. förh.).
Ordformer
(pickels 1880 osv. pickles 1836 osv.)
Etymologi
[av eng. pickles, pl. av pickle, lag av ättika till pickels, saltlake m. m., möjl. av mnl. pekel(e) (varav holl. pekel), saltlake, motsv. mlt. pekel, t. pökel; av oklart urspr.]
kok. till kötträtter använd sallad av blandade grönsaker (gurkor, blomkål, bönor, morötter, krassefrö, lök o. d.) som förvällts o. inlagts i starkt kryddad ättikslag. Leijonhufvud Minnesant. 4 (1837). Engelsk Pickles. SvT 1852, nr 14, s. 4 (i annons). StKokb. 113 (1940). — särsk. bildl. Fries Grönl. 38 (1872). (Hans) landsmål som var en Pickles från Dalarne, Jönköping och Skeninge. Strindberg Fan. 59 (1907).
Ssgr: PICKELS-BEREDNING. Östergren (1934).
-BURK. SAOL (1900). Rosenius Himmelstr. 298 (1903).
-GRÖNT, se pickelgrönt.
-SMÖR. kok. smör smaksatt med finhackad pickels m. m. StKokb. 115 (1940).
Spoiler title
Spoiler content