publicerad: 1953
POLENTA polän3ta2 l. 040, äv. pω-, r. l. f.
Ordformer
(polenda 1845—1868. polenta 1832 osv. poulenta 1832)
Etymologi
[jfr t., eng. o. fr. polenta; av it. polenta, polenda, av lat. polenta, korngryn, till pollen, fint mjöl (se POLLEN)]
1) i sht kok. om en i sht i Italien vanlig gröt l. pudding tillredd av majsgryn l. majsmjöl (stundom av mjöl av annat sädesslag l. av kastanjemjöl l. riven potatis), vilken ofta, sedan den kallnat, skäres i skivor som beströs med riven ost o. stekas i smör. Sjöberg Singstock 211 (1832). Polentan .. ätes med mjölk, och äfven i kaffe och mjölk. Bremer GVerld. 2: 43 (1860). Polenta på .. kastanjemjöl. Ahrenberg Männ. 5: 64 (1910). Högstedt KokB 446 (1920).
2) koll., om gryn framställda av krossade majsgryn, polentagryn; äv. om finsiktat majsmjöl, polentamjöl; förr äv. om (gryn beredda av) en torkad massa av kokt, krossad potatis. Den kokta och torkade potatesmassan, som icke blifvit försatt med köttsoppa, har man gifvit namn af polenta. Åkerman KemTechn. 2: 609 (1832). Walin Födoämn. 84 (1906; om gryn av majs). Kringlor med polenta och hackade plommon. Högstedt HembBröd 46 (1917). Finsiktat majsmjöl föres (i handeln) under namn av polenta. DetaljhandBok I. 2: 252 (1938).
Ssgr (i allm. till 2; i sht kok.): (1) POLENTA-BRÖD. tillrett av bl. a. polentagröt. Små polentabröd för tebordet. Högstedt HembBröd 47 (1917). —
-GRYN. om gryn framställda av krossade majsgryn; jfr polenta 2. Polentagryn kan användas till pudding, gröt, välling. och alla anrättningar der mannagryn begagnas. SD 1892, nr 334, s. 7. 2SvUppslB 12: 110 (1949). —
(1, 2) -GRÖT. polenta (i bet. 1). Högstedt KokB 67 (1920; av polentagryn). Bolin VFöda 250 (1933). —
-KRÄM. om efterrätt av polentagryn. Polentakräm med bär. Åkerström PrinsNKokb. 748 (1948). —
(1) -PUDDING. tillredd av kall polenta, ägg, grädde, socker o. citron. Ekberg Hvad äta? 311 (1899). —
SAOB
Spoiler title
Spoiler content