SAOB
Svenska Akademiens ordbok
publicerad: 1954  
POULARD pωla4rd, f. l. r.; best. -en; pl. -er.
Ordformer
(poul- 1761 osv. pul- 18731886)
Etymologi
[jfr t. o. eng. poulard; av fr. poularde, avledn. av poule, höna (se PULLA, sbst.1)]
i sht kok. (ung)höna (av tamhöns) vars äggstockar borttagits för att den vid gödning skall bli fetare o. för att dess kött skall bli finare o. mera välsmakande; motsatt: kapun. Poularder kallas fete kycklingar, af hvilka .. blifver en delicat och rar stek. Winberg Kokb. 228 (1761). StKokb. 411 (1940).
Avledn.: POULARDERA, v. (†) göra (unghöna) till poulard, kastrera (unghöna). Sjöberg Singstock XXV (1832).
Spoiler title
Spoiler content