SAOB
Svenska Akademiens ordbok
publicerad: 2005  
TIMBAL timba4l, l. (i bet. 1 slutet) med mer l. mindre genuint spanskt uttal, r. l. m.; best. -en; pl. -er. Anm. Vanligen förekommer ordet i bet. 1 slutet med den span. pl.-formen timbales.
Ordformer
(tembal (-hl) 1688, 1761. timbal 1756 osv.)
Etymologi
[jfr mnl. timbale (nl. timbaal); av fr. timbale, puka, bägare, timbal; sannol. (gm inflytande från cymbale (se CYMBAL)) ombildning av ä. fr. tamballe, i sin tur ombildning (gm påverkan från tambour, trumma (se TAMBUR)) av katalanska tabal l. span. atabal; av arab. ṭabl, puka, trol. av ett fpers. ord; möjl. ljudhärmande; i bet. 1 slutet dock lånat direkt av modern span. timbal]
1) mus. om slaginstrument, särsk.: puka. Björkman (1889). En frånvarande skalmeja / jagar mig kors och tvärs. / Ett krumhorn och två timbaler / försvinner långt härifrån. Vreeswijk Sång. 150 (1973). — särsk. i pl., om musikinstrument (av latinamerikanskt ursprung) bestående av (på stativ anbragt) par av cylinderformade trummor av metall med ett skinn. 2SohlmanMusiklex. (1979: timbales). Ljudbilden dignar av slagverk och heltäckande syntmattor: rattlande timbaler, rullande congas. DN 7 ⁄ 11 1994, s. B1.
2) (†) om bägare? 10 st(ycken) tembaler. BoupptSthm 1689, s. 171 b (1688).
3) kok. om maträtt bestående huvudsakligen av finfördelat kött l. finfördelade grönsaker l. frukter o. d. anrättad (numera ofta i vattenbad) i ugn i (hög) form med raka kanter; förr särsk. i inskränkt anv., om det hölje l. skal av (mör- l. pastej)deg varmed formen kläs (o. vilket gräddas) innan (färdiglagad) fyllning av finfördelat kött osv. l. ragu l. kompott o. d. hälls i; äv. (numera bl. tillf.): timbalform. Timbal på skaldjur. HovförtärSthm 1756, s. 711. Timbalen stjelpes ur formen, bestrykes ut- och invändigt med vispadt ägg och torkas i ugnen. Hagdahl Kok. 671 (1879). Som självständig rätt eller som garnityr kring t. ex. kokt rökt fläskhare, skinka .. användas gärna små timbaler. Högstedt KokB 246 (1920). IllSvOrdb. (1955; om timbalform). Läckra munsbitar .. gubbröra på sik med löjrom och timbal av västerbottenost med laxrom. DN 20 ⁄ 2 1997, s. A26.
Ssg (till 3): TIMBAL-FORM. särsk. konkret: form (se d. o. II 1) i vilken timbal anrättas. Milanesisk timbal .. Timbalformen beklädes med smör- eller mördeg, fylles med makaroni och smördegslock pålägges. Langlet Husm. 508 (1884).
Spoiler title
Spoiler content