SAOB
Svenska Akademiens ordbok
publicerad: 2006  
TORTILLA tortil4ja, äv. tortil4a l. med mer l. mindre genuint spanskt uttal, r.; best. -an; pl. -as (Moberg Nybygg. 437 (1956) osv.) l. -or (Expressen 13 ⁄ 2 1994, s. 4, osv.), äv. = (GbgP 7 ⁄ 9 1996, Bil. s. 23, osv.).
Etymologi
[jfr eng. tortilla; av (mexikansk) span. tortilla, omelett, majspannkaka, dimin. av span. torta, av senlat. torta, brödkaka m. m. (se TÅRTA)]
kok. om ägg- l. mjölrätt, dels om slag av (med kött l. potatis o. d. fylld) omelett av spanskt l. mellanamerikanskt ursprung, dels om slag av (tunn) pannkaka l. (tunt) bröd av mellanamerikanskt ursprung. Äggpannkakor som han kallade för tortillas: Han hade lärt sig laga dem på guldfälten i Kalifornien. Moberg Nybygg. 437 (1956). Tortillas är basen (i det mexikanska köket). De tunna platta brödkakorna kan antingen bakas av majs- eller vetemjöl. ICAKurir. 1990, nr 25–26, Bil. s. 16. Tortilla .. Vispa samman ägg och vatten, rör ner potatis och lök, smaka av med salt. GbgP 23 ⁄ 7 1998, s. 41.
Ssg: TORTILLA-BRÖD. om slag av bröd av mellanamerikanskt ursprung. Expressen 8 ⁄ 2 1992, Bil. s. 4.
Spoiler title
Spoiler content