SO
Svensk ordbok
tryckår: 2009  
1fa´n [ofta främre a som i ”katt”] substantiv, best. f. ~, n-genus djävul(en) vanligen i svordomaryrk.JFRcohyponymhåkencohyponymsatan fy fan!fan ock­så!det var som själva fan!han sjöng av bara fanofta äv. om person, vanligen ned­sätt. men ngn gång äv. upp­skattandestarkt vard.en stackars lätt­lurad fanhan var en fan på att trixa med bollen... och fan och hans mormor/moster ... och alla möjliga an­dra människor (och saker)som avslutning vid uppräkningvard.lagret var fyllt av gamla kläder, möbler och fan och hans mor­mor det vete fandet är svårt att sägaibl. med bibetydelse av tvivel e. d.starkt vard.Hur gick spelningen? – Det kändes bra, men det vete fan hur det lät. ge fan i ngtstrunta i ngtstarkt vard.ge fan i att kasta snö­bollar på bilarna! ge sig fan på ngtvara fast besluten eller över­tygad om ngtvard.hon har gett sig fan på att åka Vasa­loppet i år har du sett på fandet var en över­raskningstarkt vard.har du sett på fan, hon slog rekordet med en hel sekund! läsa ngt som fan läser Bibelnseläsa 1 måla fan på väggengöra ngt värre än det ärvard.man ska inte måla fan på väggen, men en ned­läggning av före­taget skulle vara ödes­diger för hela kommunen nu är fan lösnu sätter eländet i gångstarkt vard.när han var mitt ute på sjön ökade plötsligt vinden och då tänkte han att nu är fan lös nu/så ska du få se på fannu/så händer ngt all­deles specielltstarkt vard.nu har jag laddat upp med fyr­verkerier, så nu ska du få se på fan! så fan heller!inte!starkt vard.Det är din tur att diska. – Så fan heller! ta mej fanutan minsta spår av tvivelstarkt vard.detta är ta mej fan det bästa jag har varit med om vara full i fanvara lurig och skoj­friskstarkt vard.hon ser finurlig ut och är full i fan som få visst fan!1naturligtvisstarkt vard.visst fan har vi råd, jag har ju precis fått lön! 2ja­visst, javisst fan, jag har ju tvättid i­dag! 3visst är det så attvisst fan är det väl min tur att bjuda? sedan 1459Arboga stads tänkebokfornsv. fänden, fennen; trol. av frisiska fannen, fännen ’frestare’, till fandia ’besöka; hem­söka’ Kalla det vad fan du vill.Titel på debutroman av Marjaneh Bakhtiari (2005)
2fan [fän´ibl. äv.fan´] substantiv, plur. ~s, neutr. el. n-genus ivrig beundrare av berömd person e.d. scen.yrk.fanklubbkonserten sågs av 50 000 jublande fanslaget svek sina fanssedan 1951av eng. fan med samma betydelse, förk. av fanatic ’fanatiker’; se fanatisk Beträffande en/ett fan, se stilruta för ex.
3fa´n substantiv ~et, plur. ~, best. plur. ~en fan·etden platta, bärande ytan av en fågel­fjäder som ut­går från ett skaft och består av två rader s.k. fan­strålar med bistrålar som häktar i var­andra zool.sedan 1772av lågty. fan med samma betydelse; nära besl. med fana