SAOL

SO

publicerad: 2021  
parfait parfaiten parfaiter
substantiv
[-fä´]
en fryst efter­rätt av ägg, grädde, socker m.m. och som liknar glass; ofta smak­satt t.ex. med frukt
blåbärsparfait; chokladparfait
belagt sedan 1907; av franska parfait med samma betydelse, till parfait 'full­komlig'; jfr ur­sprung till 1perfekt

SAOB

publicerad: 1952  
PARFAIT parfä4, r.; best. -en -fä4n l. -fä4en; pl. -er.
Etymologi
[av fr. parfait, substantivering av parfait, adj., fullkomlig (se PERFEKT, adj.)]
kok. (efterrätt bestående av) gräddkräm (glass) frusen direkt i den form varur den uppstjälpes före serveringen. Jacobsson ModKokkonst 399 (1907). I pausen mellan parfaiten och frukten kommo talen. ST 1935, nr 338, s. 15.
Ssg: PARFAIT-MASSA, r. l. f. kok.