publicerad: 1924
BUKÉ buke4 l. -bɯ- (ofta uttaladt på franskt sätt), r.; best. -n l. -en; pl. (föga br.) -er.
Ordformer
(i sht förr ofta skrifvet på franskt sätt. -ett 1845—1862)
Etymologi
[af fr. bouquet, samma ord som ligger till grund äfv. för (det tidigare inlånade) BUKETT o. för BOSKÉ]
utsökt, behaglig, karakteristisk l. specifik doft (o. smak), arom; stundom om den kemiska beståndsdel hvarpå denna doft beror; i sht i fråga om vin. Detta vin har en utsökt buké. Berzelius Kemi 5: 964 (1828). I .. hvarje .. parfymsort ingå .. ett flertal olika slags ”odeurer” eller ”bouqueter”. HeimdFolkskr. 58: 27 (1898). jfr: En sup och en half öl skulle sätta bouquet på (abborrarna). Engström Glasög. 1 (1911). — särsk. [jfr motsv. anv. i fr.] bildl.: det yppersta l. kvintessensen af ngt; kryddan på ngt. (Efter denna skål) kom boquetten af talen .. Strandbergs Vaticinium. Sylwan FyrtiotStud. 226 (i handl. fr. 1845). VL 1904, nr 263, s. 2.
SAOB
Alfabetisk lista
Spoiler title
Spoiler content