SAOB
Svenska Akademiens ordbok
tryckår: 1944  
MELIS me4lis, stundom meli4s (-li´ss Dalin), sbst.1, r. l. m. ((†) n. Bremer FamH 2: 59 (1831)); best. -en. Anm. Ordet förekommer tidigast i den fransk-svenska formen socker (sucker) melis, t. ex. VaruhusR 1540 (: Sucker Meelis), TullbSthm 21/4 1548 (: Socker Mijlis).
Ordformer
(meles 1670. melis 1540 (: Melis Sucker), 1740 osv. meliss 1653 (: Meliss Socker), 18611904 (: Meliss-socker))
Etymologi
[jfr dan. o. t. melis; av fr. sucre mélis, av mlat. sacharum (zuccarum) melitense, till lat. Melita, Melite, Malta, eg.: socker från Malta]
i fråga om ä. förh.: toppsocker av ngt sämre kvalitet än den bästa; numera (i fackspr.) benämning på viss kvalitet av krossocker, strösocker. 22 topper Meles. BoupptSthm 14/6 1670, Bil. Lumpsocker är producten af råsockrets första omkokning, melis af den andra och raffinad och canarie af förnyade omkokningar. Berzelius Kemi 4: 227 (1827). Affallssirapen från det rena raffinadsockret ger vid inkokning krossocker l. melis. 2NF 26: 223 (1917). Krossad melis. SFS 1920, s. 61.
Ssg: MELIS-SOCKER. Melis Sucker en Topp. KryddRSthm 1540, s. 75. PrHb. 1: 916 (1885).
Spoiler title
Spoiler content