SAOB
Svenska Akademiens ordbok
publicerad: 1952  
PAPRIKA pap4rika l. pa4p-, r. l. f.; best. -an; pl. -or (Posse Fång. 147 (1931)).
Etymologi
[jfr t. paprika; av ung. paprika]
benämning på frukten l., koll., frukterna av växten Capsicum annuum Lin. l., i utvidgad anv., av vissa andra till släktet Capsicum Lin. hörande växter, spansk peppar; särsk. ss. ämnesnamn, om krydda framställd gm pulverisering av dylika frukter. UB 5: 207 (1874). Gulasch på fårkött. .. 60 gr. smör fräses öfver elden, men får ej blifva brunt; köttet ilägges jemte en knifsudd paprika. Langlet Husm. 267 (1883). En hel del tomater och paprikor som stektes i olja. Posse Fång. 147 (1931). — jfr ROSEN-PAPRIKA.
Ssgr: PAPRIKA-BÄR. Molin Adès o. Josipovici 78 (1920).
-FRUKT(EN). Langlet Ung. 401 (1934).
-KART. Ekblom Åka 85 (1933).
-PEPPAR. Jönsson Gagnv. 247 (1910).
-SÅS. GHT 1898, nr 22, s. 2. Sällan har en anka i paprikasås med knödel smakat så bra! Bolinder FolkEur. 99 (1928).
Spoiler title
Spoiler content