publicerad: 1952
PEMMIKAN päm4ikan l. pem4-, l. med mer l. mindre eng. uttal, r. (Wulff GrönlDagb. 236 (1917) osv.), äv. (mindre br.) n. (Chydenius ExpSpetsb. 154 (1865), 2SvUppslB 3: 1123 (1947)); best. -en, äv. =, ss. n. -et.
Ordformer
(pammikan 1904. pemmekin 1855—1871. pemmikan (-can) 1855 osv.)
Etymologi
[av (amerikansk) eng. pem(m)ican, av nordamerikanskt indianspr. (cree) pimikan, eg.: tillrett flott, till pimikew, tillreder flott (gm kokning av djurfett), till pimiy, flott]
(av indianer tillrett) torkat kött (av bisonoxe l. annat vilt), skuret i tunna skivor o. vanl. pulveriserat samt blandat med fett (talg); utom i skildring av (ä.) nordamerikanska förh. numera vanl.: köttkonserv av torkat, finfördelat kött (vanl. oxkött), sammanpressat med fett (talg) till kakor (o. ofta med tillsats av russin, korinter o. socker); äv. (särsk. i uttr. afrikansk pemmikan) om soltorkat, i remsor skuret (får)kött, i sht använt ss. resproviant av boerna i Sydafrika, biltong. Åstrand (1855). Chydenius ExpSpetsb. 154 (1865). SvUppslB 3: 1091 (1929: ”afrikanskt pemmikan”). Freuchen 2Ungd. 117 (1941).
SAOB
Spoiler title
Spoiler content