SAOB
Svenska Akademiens ordbok
publicerad: 1959  
ROQUEFORTOST rokfå3r~ωs2t, äv. rok3får~, stundom rok3efår~, r. l. m.; best. -en; pl. -ar.
Ordformer
(rocforter- 1815. rochefort- 1855. rockefort- 1938. rockfort- 1913. rocqueforter- 1815. roquefort- 1844 osv.)
Etymologi
[jfr t. roquefortkäse, fr. fromage de Roquefort; till ortnamnet ROQUEFORT]
ett slags fransk ost (urspr. o. eg. från byn Roquefort i Aveyron i Frankrike), beredd av fårmjölk o. i sht kännetecknad därav att den har smulig konsistens o. är nätådrigt genomvuxen av ett grönt pänselmögel; i sht förr äv. om olika slag av efterbildningar av denna ostsort. Synnerberg (1815). Langlet Husm. 792 (1884). StKokb. 117 (1940).
Spoiler title
Spoiler content