SAOB
Svenska Akademiens ordbok
publicerad: 1965  
SAUTERN såtæ4rn l. såtær4n l. SAUTERNES såtæ4rn l. såtær4n, r. l. m. (ÖoL (1852) osv.), äv. (föga br.) n. (Folcke Upsalavår 24 (1916)); best. -en resp. -et.
Ordformer
(saterne 1683 (: Saterne dito). sautern 1852 osv. sauterne 18151928. sauternes 1855 osv. såtern 19231952)
Etymologi
[jfr t. sauternes, eng. sauterne; av fr. sauternes, till namnet på den i sydvästra Frankrike belägna orten SAUTERNES]
ett slags vitt (sött) bordeauxvin (från Sauternes o. trakten däromkring). Synnerberg (1815). Fisken smakar förträffligt, sauternen är hvarken kall eller ljum och (osv.). Virén Skizz. 149 (1890). Hörle VardDipl. 257 (1927).
Ssgr: SAUTERN-SORBET. kok. sorbet vari sautern ingår. Grafström Kond. 139 (1892).
-VIN. sautern. Almström Handelsv. 598 (1845). jfr: Renstwijn .. Kirsbers dito .. Saterne dito. BoupptSthm 1683, s. 450 a, Bil.
Spoiler title
Spoiler content