publicerad: 2003
TAPIOKA tap1iå4ka, äv. (numera mindre br.) TAPIOCKA tap1iåk4a, r. l. f. (ÖoL (1852) osv.) ((†) n. Dalin (1854), Liedbeck KemTekn. 490 (1866)); best. -an.
Ordformer
(tapiocka (-cc-) 1834—1973. tapioka (-c-) 1793 osv.)
Etymologi
[av port. tapioca, av tupí-guaraní tipioka, eg.: utpressad rest l. återstod]
stärkelse l. mjöl (l. gryn) av rot från växten kassava (maniok). Detta raffinerade Mjölet (av maniok) är just Portugisernes Tapioca, som hemkommer från Brasilien och nyttjas som Sago. VetAH 1793, s. 193. I 2 liter kokande växtbuljong vispas 4 1 ⁄ 2 matskedar något krossad tapioca, hvarefter soppan får småkoka tills grynen äro klara. Ekberg Hvad äta? 106 (1899). Framför varje hydda satt en kvinna och kokte den evinnerliga tapiocan i en lergryta. Holmberg Farson Bak. 386 (1941).
Ssgr: A: TAPIOKA-GRYN. (tapioka- 1837 osv. tapioki- 1825. tapioko- 1847. tapioky- 1847) DA 11 ⁄ 1 1825, s. 1. Tapiokagryn framställs av stärkelsen från kassavabuskens rotknölar. Grynen är halvgenomskinliga med oregelbunden form. De används i dietmatlagning. ModStKokb. 135 (1983). —
-MJÖL. Berlin Farm. 1: 108 (1849). En avsevärd del (kassava) föres till fabriker, i vilka det beredes till olika tapiokaprodukter, t. ex. tapiokamjöl. SvGeogrÅb. 1943, s. 177. —
-PUDDING. Hagdahl Kok. 844 (1879). Jag tog med lite tapiokapudding till dej. Expressen 16 ⁄ 2 1999, s. 46. —
-ROT. VaruförtTulltaxa 1: 72 (1912). Mjöl av tapiokarötter måste betraktas såsom ett synnerligen ensidigt fodermedel med särdeles låg halt av äggvita och fett men med stort överskott av värdefulla kolhydrater. LAHT 1930, s. 145. —
-SAGO. (†) tapiokagryn; jfr sago 1. Brasiliansk sago eller tapiokasago erhålles .. af maniokroten. Jönsson Gagnv. 77 (1910). jfr SAOB S130 (1963). —
-VÄLLING. HemKokb. 46 (1903). Hon är mycket svårskött vad maten beträffar. Tapiocavälling är det enda hon vill ha. Ringertz Curie Mor 182 (1937).
B (†): TAPIOKI-GRYN, se A.
C (†): TAPIOKO-GRYN, se A.
D (†): TAPIOKY-GRYN, se A.
SAOB
Spoiler title
Spoiler content