publicerad: 2003
TARTELETT tar1telet4, r. l. f.; best. -en; pl. -er.
Ordformer
(tartelett 1879 (: Breftarteletter) osv. tartlett 1920—1928)
Etymologi
[jfr d. tartelet, nor. bm. tartelett, t. tartelette o. eng. tartlet; av fr. tartelette, liten tårta, diminutivbildning till tarte, tårta (se TÅRTA)]
kok. om litet, i form gräddat pastej- l. pajliknande bakverk av smördeg l. mördeg l. pajdeg med fyllning av bär l. frukt l. köttstuvning o. d., vanl. serverat som för- l. efterrätt; jfr PAJ, sbst.1, PASTEJ, sbst.1 Svenska tarteletter .. Små formar klädas med smördeg, fyllas med äppelkompott .. gräddas och få kallna. Hagdahl Kok. 891 (1879). I motsats till vol-au-vent och bouchéer, vilka under gräddningen få tämligen fritt utveckla sig, äro tartletterna strängt bundna vid sin form. Högstedt KokB 308 (1920). Tartletter med sparris- och murkelstuvning. Därs. 309. SvOrdb. (1986). — jfr BREV-, SOCKER-TARTELETT.
SAOB
Spoiler title
Spoiler content