SAOB
Svenska Akademiens ordbok
publicerad: 2006  
TOKAJERVIN tokaj3er~vi2n, äv. TOKAJVIN tokaj3~vi2n, n.; best. -et; pl. -er.
Ordformer
(äv. med stor begynnelsebokstav; tokainer- 1658. tokaj- 1892 osv. tokajer- (-aier-, -ayer-) c. 1750 osv. tokejer- 1707)
Etymologi
[jfr d. tokayervin, eng. tokay wine; (med försvenskning av efterleden) av t. tokajerwein, ssg av TOKAJ, stad i nordöstra Ungern, o. wein (se VIN). — Jfr TOKAJER]
eg.: vin från trakten omkring den ungerska staden Tokaj; ss. benämning på viss typ av sött o. starkt vin. (Tokaj är) omgifwen med .. Wijnberg .. hwilka producera thet vthi Polen så wäl bekände Ungerske Tokainer Wijn. Rålamb Resa 14 (1658, 1679). Tokayerwin (aurum potabile) är det bästa, kostbaraste och dyraste. Linné Diet. 2: 100 (c. 1750). Tokayervinet, som erhålles af på stocken torkade drufvor. Almström KemTekn. 2: 130 (1845). Varje gäst serverades en vacker vitröd trekant av glassen och drack till det ett Tokajervin, nämligen Château Pajzos 1993. DN 11 ⁄ 12 1997, s. A8. Ett glas halvtorrt tokajvin värmer gott. GbgP 10 ⁄ 5 2003, s. 24.
Spoiler title
Spoiler content