publicerad: 2021
ZEST säs4t, r.; best. -en.
Etymologi
[jfr eng. zest; ytterst av fr. zeste (av ä. fr. zest, zec), mellanvägg i valnöt, skal från citrus, av ovisst ursprung]
(i sht i fackspr.) koll. l. ss. ämnesnamn, om det yttersta (färgade) skalet på citrusfrukt, använt (vanl. i riven l. strimlad form) som smaksättning i matlagning o. d. Zest, från apelsinerna. DN 28/1 1999, s. A22. Tillsätt saft och zest från citronen och låt koka ihop med resten av blandningen i ett par minuter. Ljusnan 29/3 2018, s. 9.
Ssg (i sht i fackspr.): ZEST-JÄRN. om rivjärn l. skrapverktyg för citrusskal; jfr järn 5 b. Ett så kallat zestjärn, amatörer skulle väl säga skalrasp för citrusfrukter. SvD 11/7 1995, s. 22.
SAOB
Alfabetisk lista
Spoiler title
Spoiler content