publicerad: 1959
RISOLL risol4, r. l. m.; best. -en, stundom -n; pl. -er.
Ordformer
(resoll 1847 (: Resollerna, pl. best.)— 1889. risole (riss-) 1825 (: rissolerne, pl. best.), 1845—1952. risoll 1889 osv. risoller, pl. 1863 osv. rissolle 1915)
Etymologi
[jfr t. o. eng. rissole; av fr. rissole, av ffr. ruissole, roissole, roussole; sannol. av ett lat. russeola (pasta), till lat. russeolus, rödaktig, till russus, russeus, röd(aktig), till ruber, röd (jfr RUBIN, RUBRIK, RUTIL samt RÖD, adj.)]
kok. ett slags pastej av smördeg med fyllning (t. ex. av stuvning på fisk, fågel, svamp l. skaldjur). Schartau FrKock. 98 (1825). Risoller med lax. Zetterstrand Kokb. 544 (1863). Rissoler af höns. Hagdahl Kok. 586 (1879). StKokb. 42 (1940).
Spoiler title
Spoiler content