SAOB
Svenska Akademiens ordbok
publicerad: 2004  
THOMASSOCKER tωm3as~sok2er l. 3m-, n. best. -ret.
Ordformer
(thomas- (Th-) 1786 osv. t(h)omi(j)- 15591570. thommis- 1555. tomuss- 1576)
Etymologi
[jfr t. thomaszucker; förleden bildad till S:T THOMAS, ö i Västindien; efterleden är SOCKER; jfr SOCKER 1 anm. i]
(numera bl. i skildring av ä. förh.) om brunt pudersocker av ringa kvalitet från ön S:t Thomas; äv. allmännare, om farin; jfr SOCKER 1 anm. i, THOMAS, THOMASINSOCKER. KlädkamRSthm 1555, s. 6 a. Detta råa, så kallade Thomassockret, är grynigt gulbrunt, mäcktigt och smakeligt, samt nyttjas sådant på Öarne. Oldendorp 1: 149 (1786). Kjellin (1927; om farin).
Spoiler title
Spoiler content