SAOB
Svenska Akademiens ordbok
publicerad: 2006  
TOSCA- tos4ka~, äv. tos3ka~, ssgsförled.
Etymologi
[möjl. efter operan Tosca av G. Puccini]
i sht bag. ss. förled i ssgr, betecknande viss typ av glasyr (se d. o. 4) på bakverk o. d.
Ssgr (i sht bag.): TOSCA-BAKELSE. jfr -kaka. DN(A) 9 ⁄ 12 1933, s. 5.
-KAKA. mjuk kaka med glasyr av toscasmet; jfr -bakelse, -tårta. StKokb. 38 (1940).
-SMET. om mer l. mindre tjockflytande smet av hackad l. flagad mandel o. d., socker o. smör; jfr tosca. DN 5 ⁄ 3 1992, s. C16. Med smör, grädde, socker, honung och rostad mandel får man en toscasmet. Widell Sockerbag. 171 (1995).
-TÅRTA. jfr -kaka. StKokb. 75 (1940).
Spoiler title
Spoiler content