publicerad: 1953
PILAFF pilaf4, ngn gg äv. PILAV pila4v, r. l. m.; best. -en; pl. -er; äv. PILAU pilå4 (pi´llau Dalin, i vers — ∪ CVAStrandberg 4: 165 (1857)), r. l. m.; best. -n; pl. -er; förr äv. PLÅV, r. l. m.; best. -en; pl. -er.
Ordformer
(pilaf 1933. pilaff 1839 osv. pilau 1809—1940. pilav 1839—1933. pillao 1790. pillau 1809—1921. pilou 1658, 1679. plåv 1907)
Etymologi
[jfr t. pil(l)au, pil(l)aw, pilaf, eng. pilau, pilaw, pilaff, fr. pilau, ry. pilaw, plow m. m., turk. pilaw; (ytterst) av pers. pilaw, namn på ifrågavarande rätt]
(om orientaliska förh. samt kok.) maträtt bestående av kokt ris blandat med smält fett l. smör o. hackat kött o. d. samt smaksatt med peppar l. dyl. Rålamb Resa 25 (1658, 1679). Kellgren (SVS) 6: 281 (1790). Golovanjuk Silk. 30 (1941).
SAOB
Spoiler title
Spoiler content