SAOL

publicerad: 2015  
blancmangé
blanc·­mangé [blaŋmaŋ∫e´ ljust sj‑ljud] substantiv ~n ~er en efter­rätt av mjölk el. grädde med socker och gelatin
Singular
en blancmangéobestämd form
en blancmangésobestämd form genitiv
blancmangénbestämd form
blancmangénsbestämd form genitiv
Plural
blancmangéerobestämd form
blancmangéersobestämd form genitiv
blancmangéernabestämd form
blancmangéernasbestämd form genitiv

SO

publicerad: 2021  
blancmangé blancmangén blancmangéer
blanc·mangé·er
substantiv
[blaŋmaŋ∫e´]ljust sj-ljud
en dessert av visp­grädde med frukt­bitar stelnad med hjälp av gelatin
belagt sedan 1822; av franska blanc-manger med samma betydelse, till blanc 'vit' och fornfranska mangier 'mat'; jfr ur­sprung till blank

SAOB

publicerad: 1912  
BLANCMANGÉ blaŋ1maŋʃe4 l. blam1aŋʃe4 l. blam1aʃe4 (blamasché Dalin (1850), blangmangsché Sjöberg Singstock VIII (1832), blaŋ1maŋʃe4 Lyttkens o. Wulff Ordl. (1911); se vidare nedan), r. l. m., äfv. n. (m. Winberg Kokb. 453 (1761), r. l. m. Nylander Matlagn. 157 (1822) osv. n. Kullberg Mem. 1: 204 (1835), Almqvist (1844), Langlet Husm. 482 (1884) m. fl.); best. -en l. -n, ss. n. -et.
Ordformer
(blamaschi Elzberg Matredn. clxv (1751). blammasché Almqvist (1844; med hänvisning till blancmanger, för hvilket emellertid ss. det vanliga uttalet angifves blammasché), blamasché Dalin (1850), Hahnsson (1884) m. fl. blamanché Stenhammar Bref 1: 50 (1834). blanc(-) manger l. -gé. Winberg Kokb. 449 (1761), Nylander Matlagn. 157 (1822) osv.)
Etymologi
[liksom d., holl., t. o. eng. blancmanger af fr. blanc-manger af blanc (se BLANK, BLACK, BLANCHERA) o. manger, mat]
kall efterrätt numera i allm. bestående hufvudsakl. af mjölk l. grädde, gelatin, socker o. vanilj; jfr HVIT-MAT. Blamaschi, en sort hvit schelee. Elzberg Matredn. clxv (1751). Winberg Kokb. 449 (1761). Gul och hvit Blanc-Mangé. Nylander Matlagn. 157 (1822). Blamanché med is i. Stenhammar Bref 1: 50 (1834). Blanc-mangéet och bakelserna (voro) förtärda. Kullberg Mem. 1: 204 (1835). Gul Blanc-Mangé .. Röd Blanc-Mangé. Den sv. kocken 146 (1837). Blanc-manger. Denna rätt .. är icke ny ... Hos oss var den redan känd på 1600-talet under namn af ”hvit mat”. Hagdahl Kok. 1028 (1879). Hemmets kokb. 258 (1903). — jfr CHOKOLAD-, SYLT-BLANCMANGÉ m. fl.
Ssgr: BLANCMANGÉ-FRUKTER103~20, pl. blancmangé i fruktform. Nylander Matlagn. 218 (1822).
-KRÄM~2. (föga br.) blancmangé. Nylander Matlagn. 157 (1822).
-PUDDING~20. pudding hvari blancmangé utgör hufvudbeståndsdelen. Nylander Matlagn. 107 (1822). Hellman Kokb. 385 (1895).
-SKÅL~2. —
-TÅRTA~20. tårta med blancmangé i. Hellman Kokb. 385 (1895).