publicerad: 1901
BASTARD, sbst.3, bas4tard, n.; best. -et; äfv. (i sht förr) BASTER, sbst.1, bas4ter, r. l. m.; best. -n.
Ordformer
Etymologi
[af t. bastard, baster, bastern, bastert, elliptiskt för bastard-, basterzucker; jfr holl. bastaard, eng. bastard, fr. bâtard; se för öfr. BASTARD, sbst.1 Det t. baster(t) utgår från nt. bastert; jfr t. koffer, nt. koffert o. d.]
handel. ett slags sämre socker vunnet ur den efter föregående raffinering återstående sirapen; jfr BASTARD, sbst.1 5. Rothof 518 (1762). Baster, den sämsta sorten raffineradt socker, hvilket säljes såsom hvitt, gult eller brunt Farina. Åstrand (1855). Man plägar alltefter .. (sockrets) olika kvalité skilja mellan 3 hufvudslag, nämligen raffinad (topp- och bitsocker), melis eller lomper (krossocker) och farin eller bastard (pudersocker). 2 Uppf. b. 4: 520 (1899).
Ssgr: BASTARD-, äfv. BASTER-FORM30~2. [af t. basterform] (förr) tekn. Basterformarna äro större och användas för de sämre, trögt kristalliserande sockerslagen, melisformarna deremot för de finare sorterna .. och äro mindre. Uppf. b. 5: 68 (1874). —
-SOCKER~20. [efter t. bastard-, basterzucker] = BASTARD, sbst.3 Fin Sirap och Baster-Socker i Formar. PT 1791, nr 2, s. 3. Baster- .. och farinsocker. Läsn. f. folket 1853, s. 342. (Ekenberg o.) Landin 798 (1894). De billigaste (socker-)sorterna eller s. k. bastardsocker. LD 1898, nr 161, s. 2.
Spoiler title
Spoiler content