SAOB
Svenska Akademiens ordbok
publicerad: 1942  
MARINAD mar1ina4d, r. l. m. l. f. (Langlet Husm. 292 (1883) osv.) ((†) n. Salé 77 (1664)); best. -en; pl. -er; förr äv. MARJONAD, sbst.
Ordformer
(margenad 1733. marinad 1837 osv. marinade 16641871. marionad 18571868. marjonad 1822)
Etymologi
[jfr t. o. eng. marinade; av fr. marinade, till mariner (se MARINERA). — Med avs. på formen marjonad jfr ä. d. marjonere, marinera]
kok.
1) en starkare lag (se LAG, sbst.2 1) av ättika m. m. som användes för att konservera ett födoämne för kortare tid l. för att ge starkare smak åt det vid tillagningen. Salé 37 (1664). Lägg .. (den brynta o. späckade kalvfjärdingen) uthi Marinade, dhet är hwitt Wijn, Citron-Safft eller Ättickia (m. m.). Rålamb 14: 76 (1690). (Hjort)-Steken kan förvaras i marinad ända till 14 dagar. Hagdahl Kok. 643 (1879). BVT 1928, nr 10, s. 55.
2) (†) marinerad maträtt; äv. i uttr. marinad av l. på kalv o. d., kalvstek osv. anrättad med marinering, marinerad kalv. Egerin Kokb. 295 (1733). Marjonad på Ankor. Nordström Matlagn. 62 (1822). Marinad af Kalkon. SvKock. 45 (1837). Ekbohrn (1868, 1904). jfr: Höns à la Marinade. Salé 15 (1664).
Spoiler title
Spoiler content