SAOB
Svenska Akademiens ordbok
publicerad: 1956  
RATAFIA rataf4ia l. -a4fia, l. 0302 (-áfia Dalin; rimmande med litania, Maria o. Uria Bellman (BellmS) 4: 227 (1777)), r. l. f. ((†) n. Bellman SSkr. 2: 348 (1786)); pl. -or (Nyblæus Pharm. 203 (1846) osv.) ((†) -as Åstrand 2: 16 (1855), Leufvenmark Vin. 1: 159 (1869); -er Fischerström 3: 334 (1787)).
Ordformer
(äv. skrivet rath-. -affia 18281894. -afia (-ph-) 1751 osv.)
Etymologi
[jfr t. o. eng. ratafia; av fr. ratafia, av västindiskt urspr. — Jfr TAFFIA]
(i sht förr) ett slags (kryddad, ofta av rom framställd) likör smaksatt med fruktsafter (ofta av körsbär l. aprikoser) l. fruktkärnor; förr särsk. ss. generell benämning på likör erhållen gm extrahering av kryddor o. dyl. o. gm tillsats av fruktextrakt (utan destillation). Dalin Vitt. 5: 57 (1751). Till Dessertens Garnerande .. 1 fl. Ratafia. HovförtärSthm 1773, s. 2985. 10 à 12 supar Ratafia. Kexél Sterb. 12 (1776). Åtskilnaden emellan Liqueurer och Ratafier består deruti, at de senare ärhållas blott genom infusion, och genom tilblandning af frukters saft; men de förra genom distillation. Fischerström 3: 334 (1787). Leufvenmark Vin. 1: 159 (1869). Wikland VadButFat 107 (1948). jfr (†): Bränvin af den bruna melass, som vid sockerberedningen erhålles, .. och som efter utspädning med vatten sättes i jäsning och afdestilleras, får namn af .. Rataffia. Berzelius Kemi 5: 982 (1828).
Spoiler title
Spoiler content