SAOB
Svenska Akademiens ordbok
publicerad: 1967  
SIMMA sim3a2, v.2 -ade. vbalsbst. -ANDE, -ING (†, Sjöberg Singstock 12 (1832; i bet. 2)), SIMNING (†, Weste (1807; i bet. 1), SAOB A 470 (1895: afsimning)).
Etymologi
[jfr d. dial. sime, om honung: drypa, droppa, o. (med annat avljudsstadium) sv. dial. (Gotl.) saima si, bli simmig, mlt. sēmen, avskilja vax från honung (lt. semen), t. seimen, avskilja vax från honung, göra l. bli simmig, till den avljudande stam som föreligger i nor. dial. seima, slemskikt (se SEMHONUNG); i sv. är ordet möjl. lånat från t. l. lt. o. ombildat gm anslutning till SIMMA, v.1 — Jfr SIMMIG]
1) (†) avskilja det som flyter överst på (mjölk l. soppa o. d.), skumma. Weste (1807). Simma mjölk. Meurman (1847).
2) (†) avreda (soppa l. sås o. d.); äv. dels abs., dels ss. vbalsbst. simning i konkret anv. Sköldpaddorna beredas .. såsom till bouillon ..; simmas med hwitt mjöl och ägg. Sjöberg Singstock 11 (1832). Simma .. (dvs.) Att till slut göra någon rätt, soppa eller sauce mer simmig med äggula, hwitt, rödt eller brunt mjöl. Därs. XXVIII. Simning .. (dvs.) Äggula, rörd klar med litet watten och slagen genom en sil. Därs. jfr AV-SIMMA.
3) (numera föga br.) refl., om soppa o. d.: bli simmig. LoW (1911; om soppa). (Sv.) simma sig .. (d.) blive jævn. Palmgren Munch-Petersen o. Hartmann (1966).
Spoiler title
Spoiler content