publicerad: 1979
SMALS l. SMALTS, sbst.1, r. l. m. l. f. (IErici Colerus, Klint) l. SMALT, sbst.1
Ordformer
(schmalz 1894. smals(s) c. 1645—1854. smalt 1894. smalts (-ttz, -tz) 1555 (: ägger Smalttz)— 1906. smalz 1636 (: Eggiesmalz)—1894)
Etymologi
[sv. dial. smals, n.; av t. schmalz (mht., fht. smalz), n., resp. lt. smalt (mlt. smalt), n., motsv. mnl. smout (nl. smout), n.; till SMÄLTA, v. — Jfr SMALT, sbst.2, SMALTFLADE, SMULT, sbst.2]
(†) gm smältning skirat ister, smult; äv. allmännare: fett. Smult, fett, smaltz. Linc. (1640; under liquamen). Står Blomstret wäl (i maj) thet är god Teken, / Ther effter kommer mycken Smalsz. IErici Colerus 1: 133 (c. 1645). At göra sig Smaltz til Kåål. Tag nyslaktat Swijne-Ister, skär thet sönder och smält thet. Därs. 341. Klint (1906). — jfr FISKE-, MAJEN-, ÄGG-SMALTS.
Spoiler title
Spoiler content