SAOB
Svenska Akademiens ordbok
publicerad: 1979  
SMETANA smeta4na l. sme4tana l. med mer l. mindre genuint ryskt uttal, r.; best. (tillf.) -an.
Etymologi
[av ry. smetana (med direkta motsvarigheter i övriga slav. spr.), närmast till ry. smetat', sopa ihop m. m.; möjl. samhörigt med kyrkslav. sŭmetati, avtaga, borttaga, lit. metù, kastar, med en urspr. bet. ’det avtagna l. avskummade', o. rotbesläktat med MÅL, sbst.3]
i sht kok. (i Ryssl. framställd o.) till vissa maträtter (särsk. rysk rödbetssoppa (”borsjtj”) l. blinier) serverad naturligt surnad tjock (minst 40 procent fett innehållande) grädde (äv. om rysk med en speciell syrakultur surad tjock grädde med samma användning); stundom äv. i utvidgad anv., om svensk surad grädde (gräddfil) som i Sv. (med l. utan extra tillsats av vispgrädde) nyttjas ss. ersättning för smetana (i ovan angiven bet.). Jag såg på människorna i detta hotellrum, vänner som slumpen fört i min väg. Översten hade släppt kattungen, som nu slickade i sig smetana borta vid dörren. Vi 1947, nr 14, s. 2. Rödbetssoppa med smetana. Delblanc Nattresa 119 (1967). Servera .. (rysk rödbetssoppa) med kall gräddfil (smetana) i en särskild skål, så att var och en kan lägga en klick i soppan. VKokb. 403 (1968). Till serveringen (av den ryska rödbetssoppan) hör strimlad korv eller kött och smetàna. .. Smetàna finns att köpa i Hötorgshallen i Stockholm — enda stället i Sverige. Gräddfil är nästan lika gott och mindre fett. AlltMat 1973, nr 1, s. 42. Löjrom, hackad lök och smetana är klassiska tillbehör (till blinier), men man kan också bjuda hårdkokt hackat ägg och ättiksgurka till den sura grädden (smetana) som mest liknar gräddfil blandad med en tredjedel vispad grädde. ICAKurir. 1977, nr 16, s. 29.
Spoiler title
Spoiler content