SAOB
Svenska Akademiens ordbok
publicerad: 1991  
STOLTSEROST stol3tser~ωs2t, r. l. m.; best. -en; pl. -ar.
Etymologi
[ssg med OST, sbst.1; med förledens anslutning till STOLTSERA efter nl. stolksche kaas, ost från STOLWYK, namn på ort i södra Holland. — Jfr STOLKSOST]
(numera föga br.) om ett slags helfet l. halvfet, rund- l. grynpipig ost, (urspr.) tillverkad i orten Stolwyk i Holland; jfr STOLSK. Stoltser- eller Gollda-Ost är en holländsk (fet) Ost, som skiljer sig från de vanliga deri, att ystningen sker med saltsyra i stället för löpe, saltningen sker i saltlake. (Ekenberg o.) Landin 691 (1894). Gouda- eller Stoltserost, som framställes av halvfet eller ännu magrare mjölk. Kjellin 820 (1927).
Spoiler title
Spoiler content