SAOB
Svenska Akademiens ordbok
publicerad: 2006  
TOURNEDOS tw1rnedå4 l. to1- l. 302 l. med mer l. mindre genuint franskt uttal, r.; best. -en tw1rnedå4n l. to1- l. 302; pl. -er tw1rnedå4er l. to1- l. 3020; äv. (med samma uttal) TOURNEDO, r.; best. -n; pl. -er.
Ordformer
(tournedo 1957 osv. tournedos 1919 osv.)
Etymologi
[av fr. tournedos, m., av imper. till tourner, vända (se TORNERA), o. dos, rygg, av lat. dorsum (jfr DORSI-, DOS-A-DOS)]
kok. tjock skiva av oxfilé, lätt stekt l. grillad (jfr CHATEAUBRIAND); äv. dels om det styckade köttet före tillagning, dels (i utvidgad anv.) om liknande rätt tillagad av annan råvara. 2NF 29: 512 (1919). Han tänkte att egentligen mådde man inte så bra av tournedos med bearnaissås som man ville tro. Thorén Herre 53 (1942). Tournedos av torsk. KvällsP 5 ⁄ 9 2000, s. 22. Lite tjockare kött som tournedos blir perfekt om det .. (bryns) och sedan .. får bli färdigt i ugnen. Expressen 17 ⁄ 11 2000, s. 54.
Spoiler title
Spoiler content