publicerad: 2017
VINÄGRETT vin1egrät4, r.; best. -en; pl. -er.
Ordformer
(äv. -aigrette)
Etymologi
[jfr eng. vinaigrette; av fr. vinaigrette, avledn. av vinaigre (se VINÄGER) medelst dimin.-suffixet -ette]
kok. om slag av sås tillagad med vinäger (l. citron o. d.) o. olja ss. huvudingredienser. DN(A) 26/1 1930, s. 35. Vinägersås eller vinägrett är den klassiska franska salladssåsen. Den blandas av 1 del vinäger .. och 3–4 delar olja, samt kryddas med salt och peppar eller paprikapulver. ModStKokb. 94 (1983). Fänkålsklyftor i vinägrett. Davidsson Hälsokokb. 123 (2009).
Ssg: VINÄGRETT-SÅS. kok. vinägrett. SvD(A) 10/1 1929, s. 8. Så lades det opp kalla bönor ur en konservlåda och man hällde vinaigrettesås över. Ekman Springkäll. 240 (1976).
Spoiler title
Spoiler content