SAOB
Svenska Akademiens ordbok
publicerad: 2017  
VIRSING vir3si2ŋ, r. l. m.; best. -en.
Ordformer
(virsing (hw-, w-, -ss-) 1775 (: Hwirssing-Kål) osv. wersing- i ssg 1803 (: Wersingkål). wirsking c. 1645)
Etymologi
[av t. wirsing, ä. t. äv. wirsching, av nordit. verza, ytterst av lat. viridia, pl., grönsaker, gröna växter, till viridis, grön (se VERTUGALL)]
(numera bl. i skildring av ä. förh.) savojkål. IErici Colerus 2: 260 (c. 1645). Vill man drifva Wirsing och Hufvudkål, så väljas de tidiga arterne. Müller FruktTräd. 221 (1850). En del i handeln förekommande kålsorter, nämligen rödkål, wirsing, vitkål .. brysselkål och olika slag av prydnadskål. LAHT 1921, s. 434.
Ssg: A (numera bl. i skildring av ä. förh.): VIRSING-KÅL. (virsing- 1775 osv. virsings- 1904, 1936) [jfr t. wirsingkohl] savojkål. Lundberg Frösaml. 16 (1775). Savoy- eller Wirsingkålen .. påminner till sitt växtsätt .. om den vanliga hvitkålen. Elfving Kulturv. 126 (1895). Kruskål, virsingkål eller – som vi numera kallar den – savojkål var en vanlig gröda före 1900-talets artreducering. DN 24/11 2012, Lördag s. 14.
B (†): VIRSINGS-KÅL, se A.
Spoiler title
Spoiler content