publicerad: 2021
YOGHURT, äv. YOUGHURT l. YOGURT, jå4gurt l. jog4-, r.; best. -en; pl. -ar.
Ordformer
(yoghurt (j-, -our-) 1908 osv. youghurt (j-, -our-) 1919 osv. yogurt (j-, -our-) 1917 (: yogurtmjölken) osv.)
Etymologi
[jfr d. yoghurt, nor. yoghurt l. jogurt, t. joghurt, eng. yog(h)urt, fr. yaourt; ytterst av turk. yoğurt, till en rot med bet.: älta, pressa ihop]
ss. ämnesnamn, om viss (urspr. från Turkiet l. sydöstra Europa härstammande) gm mjölksyrejäsning framställd (tjock)flytande mjölkprodukt; äv. i individuell anv., om förpackning med l. slag av sådan produkt. Den orientaliska Yoghurt (Yahourth) är en surmjölk, som framställes med flera mjölksyrebildande bakterier, af hvilka bacillus bulgaricus är den starkaste mjölksyrebildaren. Hygiea 1908, 1: 218. Yoghurt är ett bra näringsmedel vid nedsatt matsmältning och har äfven visat sig fördelaktig vid diarré. 2NF 33: 566 (1922). DN Konsument har jämfört innehåll och pris på de allra flesta av marknadens yoghurtar och filsorter. DN 25/1 2000, s. A22. Beroende på vad du gillar kan du använda crème fraiche, yoghurt, gräddfil eller kesella som bas i dina kalla såser. Davidsson Hälsokokb. 249 (2009).
SAOB
Spoiler title
Spoiler content