SAOB
Svenska Akademiens ordbok
publicerad: 1935  
KATRINPLOMMON katri3n~plωm3on, n.; best. -et; pl. =.
Ordformer
(förr vanl. skrivet cat(h)- l. kath-. caterine- 1771. catharin- 17971852. catharine- 1797. catrine- 1756. cattrin- 17971815. kat(h)rin- 1757 osv.)
Etymologi
[jfr d. katrinblomme; efter t. katharinenpflaume l. fr. prune de S:te Cathérine; trol., av obekant anledning, uppkallat efter ngt av de helgon som bära namnet Katarina]
urspr. benämning på ett slags franska plommon; numera vanl. allmännare, om stora, äggformiga plommon av vissa finare sorter; i sht i fråga om ifrågavarande plommon i torkat tillstånd (på grund av sin egenskap att vara lösande ofta använda ss. ett mildt laxermedel); jfr SVISKON; särsk., i pl., koll., om den torkade frukten använd ss. l. beredd till maträtt. Katrinplommon med grädde. PH 6: 4001 (1756). Catharin- eller Cattrin-plommon .. fås ifrån Marseille, och säljas efter vigt. Orrelius 74 (1797). Blå, gula eller röda äggplommon, Katrinplommon, aprikosplommon. Berlin Lsb. 180 (1852). Stufvade katrinplommon. Langlet Husm. 491 (1884). Ett regelbundet förtärande af frukt, särskildt katrinplommon, är en välkänd huskur mot förstoppning. Walin Födoämn. 146 (1906). BonnierKL 9: 658 (1926). 3NF 15: 1099 (1931).
Ssgr (i sht kok.): KATRINPLOMMON-KAKA. kaka med inbakade katrinplommon. Ekberg Hvad äta? 301 (1899). HemKokb. 272 (1903).
-KOMPOTT. Hagdahl Kok. 1052 (1879). Högstedt KokB 498 (1920).
-PUDDING. Ekberg Hvad äta? 302 (1899). Högstedt KokB 457 (1920).
-SUFFLÉ. HemKokb. 245 (1903). Högstedt KokB 482 (1920).
-TRÄ. (†) plommonträd av finare sort vars frukter räknas till katrinplommon. TurÅ 1911, s. 261 (1777).
Spoiler title
Spoiler content