SAOB
Svenska Akademiens ordbok
publicerad: 1998  
SUPAN, r. l. f. (Sahlstedt (1773), Dähnert (1784)) l. n. (Schultze Ordb. 5193 (c. 1755)).
Etymologi
[fsv. supan; motsv. nor. nn. supan, f., nor. dial. supand, n., mlt. sūpen, f., sūpent, n.; till SUPA, v. (jfr SUPA, v. 3 e, o. ssgn supande-mat (se SUPA-MAT). — Jfr SUPANMAT]
(†) supanmat. (Sv.) Supan. (T.) Brüe. Schroderus Dict. 104 (c. 1635). Middag gifwes kl. ungefär 2 hwilken består af bröd, Sill eller strömming .. ibland kött eller fläsk och supan af det som lemnades af morgonwarden. VästmFmÅ 15: 25 (1775). Dähnert (1784). — jfr VIN-SUPAN.
Ssgr (†): A: SUPAN-FAT. (supan- 1579—1773. supanne- 1645. supans- 1764) (djupt) fat (se d. o. 3) för l. med supanmat; jfr sup-fat, supanmats-fat o. sopp-fat. VarRerV 28 a (1579). Sahlstedt (1773).
-TALLRIK. tallrik att äta supanmat på; jfr sopp-tallrik. Lind 1: 1512 (1749).
B: SUPANE-FAT, se A.
C: SUPANS-FAT, se A.
Spoiler title
Spoiler content