SAOB
Svenska Akademiens ordbok
publicerad: 1938  
KURRY kur4y, äv. KURRI kur4i, r. l. m. (Dalin (1851) osv.), stundom n. (Björkman (1889)); best. (ss. r. l. m.) -n.
Ordformer
(karri 1789 (: Karrisoppa) 1840. kuri 1845. kurri 18451889. kurry (curry) 1843 osv.)
Etymologi
[jfr d. karri, karry, t. curry; av eng. curry, av tamul. kari]
kok. kryddblandning av växlande sammansättning, vanl. innehållande kajenn- o. vitpeppar, senap, gurkmeja, ingefära, kanel, kryddnejlikor o. kardemumma m. m. Löfström Kokb. 51 (1840). Escoffier 2: 7 (1928).
Ssgr (kok.): KURRY-KRYDDAD, p. adj. särsk. bildl. Överstens curry-kryddade humör. Hildén Chesterton FadBrownHeml. 95 (1930).
-PULVER. kurry. Almström KemTekn. 2: 514 (1845). HemKokb. 9 (1903).
-RÄTT, r. maträtt kryddad med kurry. Wenström Turner LKusin. 24 (1923).
-SOPPA, r. l. f. (föga br.) jfr -RÄTT. Thunberg Resa 2: 297 (1789).
Spoiler title
Spoiler content