SAOB
Svenska Akademiens ordbok
publicerad: 2017  
VINÄGER vinä4ger, r. l. m.; best. -n; pl. vinägrar.
Ordformer
(förr äv. w-, -aigre)
Etymologi
[jfr eng. vinegar; av fr. vinaigre, av mfr. vyn egre, av lat. vinum acre, av VIN, sbst.2, o. acre, skarp, sur (se AG). — Jfr VINÄGRETT]
kok. ättika framställd gm sur jäsning av vin (l. vindrägg); jfr VIN-ÄTTIKA. Til salu finnes röd och hwit Winsten, Smack, Kryddpeppar, Corinther, Mandel, Soya .. Orgeat och Vinaigre, diverse sorter Luktwatten (osv.). PT 15/3 1798, s. 4. Användas alkoholhaltiga drycker, bärsafter o.d., i stället för ren alkohol, blir den vid oxidationen erhållna ättikan färgad och får en aromatisk smak (vinättika, vinäger). Bolin OrgKem. 87 (1925). En majonnäs består av äggulor och olja med tillsats av .. vinäger eller citronsaft. ModStKokb. 195 (1983).
Spoiler title
Spoiler content