SAOB
Svenska Akademiens ordbok
publicerad: 1957  
REMULAD re1mɯla4d l. rem1-, l. -ul-, l. REMOULAD -ωl- l. -ul- l. -ɯl-, l. med mer l. mindre fr. uttal, r. l. f.; best. -en; pl. (om olika slag av remulad) -er.
Ordformer
(äv. ré-. -molad 1913. -molade 18711906. -moulad 1879 osv. -moulade 18711953. -mulad 1825 osv.)
Etymologi
[jfr t. remoulade, remolade; av fr. rémoulade, rémolade, ä. fr. ramolade, sannol. avledn. av fr. dial. rémola, ramola(s), rättika l. pepparrot (jfr holl. rammenas, ram(m)elas, rättika, it. ramolaccio, pepparrot), av lat. armoracea, armoracia, armoracium, pepparrot]
kok. remuladsås; äv.: maträtt med remuladsås (jfr MAJONNÄS). Schartau FrKock. 52 (1825). BonnierKL (1926; äv. om maträtt).
Ssgr (kok.): REMULAD-GURKA. (i sht förr) gurka inlagd i remuladsås; i sht i pl. Hagdahl Kok. 1109 (1879).
-SÅS. [jfr t. remo(u)ladensosse, fr. sauce rémoulade] (på växlande sätt tillredd) starkt kryddad (vanl. tjock) sås, oftast innehållande senap l. passerade grönsaker (l. bäggedera); särsk. om sådan sås beredd av olja o. äggulor (jämte tjock grädde) med tillsats av ansjovis, passerade grönsaker (t. ex. gräslök, dragon) m. m.; jfr skarp-sås. Hagdahl Kok. 238 (1879). Langlet Husm. 375 (1884). Äkta remouladesås. Högstedt KokB 273 (1920). Tornérhielm Smörgåsb. 66 (1953).
Spoiler title
Spoiler content