SAOB
Svenska Akademiens ordbok
publicerad: 1982  
SPAGHETTI spagät4i l. SPAGETTI spagät4i, sbst. sg. o. pl., ss. sbst. sg. r., best. -n, pl. (om portioner) =.
Ordformer
(-ag- 1888 osv. -agh- 1926 osv.)
Etymologi
[jfr t. o. eng. spaghetti; av it. spaghetti, m. pl., dimin. av spago, tråd, av ovisst urspr.]
kok. i sg. l. pl., koll.: (från Italien stammande) maträtt framställd av glutenrikt vetemjöl i form av långa trådar (som serveras hela l. klippta); jfr MAKARONER, NUDEL a, VERMICELLER. Der (dvs. i Rom) tysk och dansk på ”kneipen” tumla om, / i hjertat glada åt ett fat spagetti. Heidenstam Vallf. 196 (1888). Kokta spaghetti beredes på samma sätt (som makaroner) men brytes ej sönder. StKokb. 168 (1940).
Ssgr: SPAGHETTI- l. SPAGETTI-AFTON. afton (se d. o. 3) då spaghetti serveras. Östergren (1943).
-BIT. jfr bit 2. Östergren (1943).
-REM. mycket smal (, rund) skorem. GHT 1963, nr 50, s. 9.
-SMAL. smal som spaghetti. Spagettismala toppmannekängen Twiggy. SvD(A) 1968, nr 17, s. 12.
-VÄSTERN. (ngt vard.) (ss. skämts. o. nedsättande beteckning på) vilda västernfilm producerad i Italien. DN 1969, nr 283, s. 5.
Spoiler title
Spoiler content